Frågor och svar
Räcken FAQ
De flesta material och föreningar som vi använder är i längden inte beständiga i de former som vi normalt utnyttjar dem. De bryts ned och övergår till stabilare föreningar av de grundämnen de är uppbyggda av.
Trä bryts ner genom påverkan av klimat och bakterier, plaster åldras, försprödas och bryts slutligen ned under påverkan av sol, temperatur och atmosfär. När det gäller metaller och metalliska material talar vi om att de korroderar, eller i vardagsspråk: rostar. Järn och andra metaller utvinns ur naturligt förekommande mineral som är mer stabila föreningar än metallerna själva, varför det är naturligt att korrosionsprocesser leder till att metallerna återgår till produkter som är mycket lika mineralerna. Järn återgår t ex under påverkan av syre till oxiderna FeO, Fe2O3 och Fe3O4. Vilka oxidtyper som bildas, och i vilka andelar, bestäms till största delen av tillgången på syre och vid vilken temperatur korrosionen sker. Finns det dessutom tillgång till vatten sker en hydratiseringsprocess.
För att minska eller förhindra korrosion av stålet behöver det skyddas, vilket kan göras på flera olika sätt med många olika typer av korrosionsskyddande produkter.
Det ingår inga infästningar när du köper ett räcke från Vetro. Detta är en säkerhetsfråga då vi inte vet vilket material du skall fästa räcket i. Vi rekommenderar att du rådfrågar din hantverkare för rätt infästning.
Det har främst med räckets höjd och glasets egenskaper att göra. Vi rekommenderar att alltid följa BBR’s riktlinjer. Men det har även högst påtagliga funktioner. Vad gäller glasets egenskaper åtskiljer sig dom två varianter vi främst jobbar med något. Det vanligaste till ett räcke med fallhöjd är ett laminerat säkerhetsglas. Då limmas två stycken vanliga planglas med en plastlamell. Även om någon trillar mot glaset kommer det fortfarande att hålla ihop och sitta kvar på plats. Ett härdat säkerhetsglas är enkelglas, men mycket starkare. Men när det härdas blir det också väldigt sprött, vilket göra att när det går sönder granuleras glaset, men det blir inga skärvor som vållar kroppsskador. Men skyddet kommer försvinna i och med bristningen av glaset. Det härdade är således lämpligare att använda där det inte är någon vidare fallhöjd.
Läs mer här.
Med varje order följer det med skötselråd för rostfritt stål. Så länge dessa följs kommer räcket att hålla sig fint och skyddat under lång tid framöver. Stålet kommer med tiden att mättas och ”vänja” sig vid miljön, och kommer inte att behöva underhållas lika ofta som i början. Trots att benämningen är rostfritt stål, så är sanningen att allt stål korroderar under rätta betingelser. En mer korrekt benämning bör istället vara ”rosttrögt stål”. Korrosionshastigheten i olika områden i Sverige varierar stort. Värst är Västkusten. Detta är på grund av salthalten i vattnet som förvärras desto längre norrut man kommer. Saltet flyttar sig med väder och vind och lägger en hinna på stålet som binder fukt.
Alla Vetros räckessystem är av högsta stålkvalitet och alla fästen är helgjutna i rostfritt stål. Vilket betyder att om man får en lite missfärgning någon stans så räcker det oftast att putsa bort detta med en trasa och rengöringsmedel för stål.
Använd inte stålull! Detta har en sämre kvalitet än rostfritt stål och kan därför smitta ner och ”infektera” det ädlare stålet.
Läs mer här.
Glasräcken kan ni handla av återförsäljare eller direkt av Vetro. Samtliga andra produktgrupper måste ni gå genom en av våra återförsäljare.
Hitta en återförsäljare när dig här.
Vetro säljer tyvärr inte själva träkonstruktionen. Däremot säljer vi klämfästen och glas. Om ni inte redan har ett befintligt räcke kan tryckimpregnerat trä och annat material till ett träräcke köpas i nästan alla byggvaruhandlar och brädgårdar.
Maila oss för offertförfrågan.
Javisst kan du köpa enbart fästen och glas. Tänk dock på att vi räknar bort för vad fästena bygger på bredden, men ange exakt vilket höjdmått ni vill ha på glaset.
Det är väldigt svårt att räkna ut ett korrekt löpmeterpris då det dels finns många varianter på räcken, men även väldigt många varianter på altaner, balkonger, och trappor. Alla räcken är skräddarsydda och anpassade efter kundens egna mått. Därför är det alltid bäst att skicka in en ritning eller enkel skiss. Bilder tillsammans med en förklaring av vilket slags räcke man vill ha, och kompletta kontaktuppgifter.
Maila oss för offertförfrågan.
Duschar FAQ
Ja, monteringsanvisning följer med när din dusch levereras, du kan även ladda ner den på vetros hemsida.
I bottendelen av väggprofilen sitter en plastdetalj med två hål i, har du skruvat in insexnyklarna ordentligt i hålen? Detta kan du enkelt kontrollera- Öppna din dörr, reser den sig 5mm vid öppning? Kan du ha satt duschdörren upp och ner på? Sitter plastdetaljen med de två hålen i överdelen av väggprofilen?
Väggprofilen bygger 63mm, magnetlist+magnetprofil bygger 34mm
Ja, Vetros duschglas finns i klart, frost och grått.
Ja, så länge rören inte sticker ut mer än 30-40mm.
Ja, på Vetros duschdörrar med profil kan du justera +15mm och -5mm.
Ja, Vetros bottenlister säljs i 1 meters längder, kontakta din lokala återförsäljare för mer information.
2500 mm (Man kan behöva fler beslag för World collection p.g.a. dess tunga vikt).
Nej, tyvärr inte. Däremot går det att specialbeställa raka glas.
World är duschdörrar med 2st gångjärn istället för profil. Europe Collection är duschdörrar med profil längsmed hela glaset. Nordic är duschmiljöer med glasblock och duschdörr.
Max bredden är 1000mm.
Ja, hos Vetro kostar det ingenting extra för specialmått på bredd och höjd. Observera att svängda dörrar ej går att specialbeställa.
Ta alltid tre mått i din öppning, i under- och överkant, samt i mitten. Tänk också på att ange om dörren sitter i någon vinkel.
Profiler, magnetlister, bottenlister, glas, knoppar och skruvar.
Du kan montera duschdörren efter 3 dagar, men Vetro rekommenderar att du väntar ca 1 vecka.
Ja, dörrar från Vetro Collection är anpassade för att kunna sättas i glasblocksväggar.
Du limmar den på plats på glasblocksväggen med Block Lock lim. I våtutrymme är det viktigt att u-profilen placeras 5-10mm ovanför golvet så att vatten kan rinna ut. Annars finns det risk för vattensamling som i sin tur kan leda till mögelskador.
En list i metall vilken du monterar som avslutning på din glasblocksvägg.
Glasblock FAQ
Det finns inga exakta monteringsanvisningar för detta utan vissa förhållningsregler som bör följas. Det viktigaste att tänka på är att inte glasblocken skall påverkas av öppning och framförallt stängning av dörren. Glasblocken monteras med glasblocksbruk eller Block Lock limsystem mot den befintliga fasaden eller väggen. Dörrkarmen skall vara fristående och skall inte monteras i glasblocken, utan blocken skall monteras i dörrkarmen. Det samma gäller en vanlig dörr i en glasblockskonstruktion, ram eller dörrkarm bör monteras utan att den påverkas om du slänger igen dörren, detta pga risken för sprickbildningar. Det är naturligtvis skillnad på en konstruktion i offentlig miljö, och en konstruktion hemma som inte används på samma sätt.
Basicserien tillverkas i Tjeckien och har en garantitid som är 3 år, Designserien tillverkas i Italien och har 10års garanti. Med Basic glasblock får du en fogbredd på 5mm när du limmar, med Design glasblock blir fogbredden endast 2mm. Designblocken har en något klarare ton än Basicblocken.
Vi rekommenderar att man inte blandar olika tillverkare. Dels för att det är olika limsystem, dels för att ett glasblock med sämre förutsättningar äventyrar hela konstruktionen. Det kan även skapa stora problem pga nyansskillnader.
Nej, det är samma glasblock inne som ute. Tänk på att hörnblock och infärgade glasblock från Basicserien inte kan monteras utomhus eller i duschvägg eftersom kondens kan bildas i blocken. Mendini collection kan inte användas utomhus då de kan blekas.
Ett glasblock med bra kvalitet klarar av en tyngd på ca 88 kg, vilket innebär 34 gånger sin egen vikt. Det blir ett värde på ca 1,5 kN/m2. Observera att detta gäller SEVES glasblock. Glasblock med sämre kvalitet har inte samma förutsättningar.
2,4-2,8 ungefär som ett tvåglasfönster. Det finns ett nytt energisparande glasblock med ett u-värde på 1,5, hör med din lokala återförsäljare för mer information.
Nej, tyvärr inte
Man kan både såga och borra i ett glasblock, men det är ingenting vi rekommenderar. Glasblocket förlorar sin styrka och du får oftast kondens eller smuts in i det kapade glasblocket. Sedan är det svårt att få kapning att se jämn och bra ut. Hör med din lokala glasmästare om de har en diamantsåg, som krävs.
Du kan inte använda belysning i ett glasblock som är monterat i en vägg pga att lampan inte går att byta ut, samt att kondens kan blidas i glasblocket. Om du vill ha belysning i en glasblocksvägg kan vi rekommendera fiberoptik som du placerar i fogarna. Alternativt att du har belysning bakom glasblocken, då passar frostade block bäst så att inte lamporna syns igenom.
Som insynsskydd brukar oftast frostade glasblock användas. Vetro har glasblock som är frostade på en eller två sidor.
Ja, tänk på att du måste mura upp glasblocken. Glasblocken måste tåla hastiga temperaturskillnader och vara thermochocktestade, vilket alla Vetros glasblock är. Notera också att glasblocken måste monteras minst 50cm från agregatet och om glasblocken utgör mer än 25% av bastun måste du gå upp en storlek på agregatet. Tänk på att man inte heller skall ha en dusch i direkt anslutning till glasblocken.
Det går bra, tänk på att det är speciella glasblock i golv som är extra förstärkta och att det krävs speciella monteringar.
Montera glasblocken med streckkoden uppåt tills du når ögonhöjd, på resterande skift monterar du blocken med streckkoden nedåt.
För att undvika sättningar och sprickbildning i glasblocken
Ja, alltid. Armeringsstege placeras i varannan horisontell fog och förankras 5mm in i väggen. Armeringsjärn placeras vertikalt i var femte fog.