ZLIN Kongresscenter, Tjeckien 2011

 

Kongresscentret är en del av kultur- och universitetscentret som ligger i centrum av staden Zlin, den enda moderna staden som byggdes mellan de två världskrigen i centrala Europa, av industrimannen och filantropen Tomas Bata. Platsen tillhör staden Zlin som har delat den mellan universitetsbiblioteket och kulturcentret.

Platsen för kongresscentret har flera funktioner: en konsertsal, konferenscenter med projektion, hem för administrationen av Filharmoniska orkestern, centrets egna kontor, repetitions- och inspelningsstudior, utställningslokaler och barer. Storsalen rymmer 850 sittplatser och ca 50 stående. Konferenscentret tillgodoser ungefär samma summa. Bollar och andra funktioner kan ta hand om upp till elva hundra personer.

Stadsrummet, i form av ett V, öppnar sig mot stadskärnan och de inkommande besökarna går vidare till entréerna som ligger nära den vassa delen av V:et. Det finns också en ingång till en inglasad ”bubbla”, en offentlig restaurang som delas av båda organisationerna. När man närmar sig staden och huvudkorsningen är den första bilden ”pallisaden” av glasblockselementen som absorberar den initiala påverkan av buller och klimatförhållanden och förenar byggnaden estetiskt samtidigt som dagsljuset släpps igenom. Den kan vara bakgrundsbelyst på natten och är lätt att underhålla. Vid den punkt där entrén och trevåningsfoajén börjar, slutar det yttre kuvertet och öppnar utsikten in i byggnadens inre med växter, barer och utställningslokaler. Det yttre området berikas av en vattenfontän med ljus i växlande färg.

Samtliga prefabelement av glasblock är limmade med Vetros byggsats Block Lock och inramade i en vit stålram.