fbpx

Zlin kongresscenter

zlinbanner1

Det unika kongresscentret är en del av kultur- och universitetscentret i centrala Zlin, Tjeckien. Den ovanliga, ovala byggnaden som utgör kongresscentret är designad av arkitekten Eva Jiricna och består av 12 000 glasblock i storleken 30x30x10cm. Glasblocken är monterade med ”Block Lock Technology” som Vetro specialtillverkat för detta projekt. Byggnaden blev nominerad till ”Inside Awards” 2011 tack vare sitt unika utseende.

Mikropartiklar

Den externa fasaden i glas är ett modernt svar på mikro miljön. Den nordvästra delen består av akustiska skärmar i glas och betong som fungerar som ett skal för att dämpa ljudet från den hårt trafikerade huvudgatan som gränsar till kongresscentret. Den övriga fasaden består av externa soljalusier. Taket symboliserar ett exoskelett och består av ett tvinnat nät i rostfritt stål som utgör både ventilation och avskärming som man kan se från ovan.

Block Lock – en lösning i världsklass

Man funderade länge och väl på hur man skulle sätta samman projektet. Eftersom glasblocken väger 7kg per block insåg man redan från början att detta skulle bli en extremt tung konstruktion. Man övervägde att mura upp glasblocken på plats, men ville istället använda sig av ett mer lättviktig och flexibelt alternativ. Lösningen på detta blev Block Lock- Det enda monteringssystemet som klarade av den här typen av konstruktion.

Monteringen

Med Block Lock monteringssystem fick man möjligheten att bygga större moduler som sedan kunde transporteras till byggplatsen och monteras samman på plats. Glasblocken sattes samman i en stor industrilokal och transporterades sedan med lastbilar till byggplatsen där de monterades ihop till den storslagna konstruktion som står där idag.

Klicka på valfri bild för att se dem i storformat

Bilder: Ai Design, Tjeckien