fbpx

Duscharna i Vallentuna är FÖR bra! Inga fel efter fem år i stökig skolmiljö!

Vallentuna kommun tog 2012 beslutet att bygga om duscharna i samtliga kommunala skolor. Den äldre typen av  duschar, där alla duschar tillsammans fullt synliga för varandra skulle bort.  Kunde duschmiljöerna göras tryggare?

”Duscharna är en känslig miljö och en sårbar del av skolans verksamhet. Många elever som tycker att det är både obehagligt och utlämnande att duscha efter gympan såsom duscharna är utformade i dag. Det kan födas mycket mobbing i duschen”, sa den dåvarande utbildningschefen i Vallentuna kommun.

hakan-lewen
Håkan Lewén, VD, Lewéns Bygg

Det som då ansågs vara en dyr satsning, har visat sig vara billig. Fem år senare har inte en enda reklamation på duscharna kommit in. Det nya insynsfria duschsystemet med glasblock togs fram särskilt för Vallentuna Kommun av Vetro tillsammans med Lewéns Bygg i Täby.
–  Vi har inte haft en enda reklamation: Inte en duschdörr, ingenting, inte en detalj. Att inte några glasdörrar har gått sönder i någon enda skola, det är väl anmärkningsvärt, säger Håkan Lewén, VD för Lewens Bygg.
Alla kommunens lokaler har köpt dess duschar, som är så snygga att det är fånigt, menar Lewén:
– Jag kunde lika gärna ha satt upp dem på Hotel Sheratons spa-avdelning. Jag tror att ungarna få mer respekt för själva utrymmet. Och sedan så tror jag att det är hållbara grejer. Nu får de ungarna att duscha. Lärarna säger det:Inga barn duschade förr, nu duschar alla.
Duscharna i Valletuna har fått gott rykte bland både föräldrar och lärare. Ryktet sprider sig. Just nu installeras systemet i Norrtälje. Flera andra kommuner har hört av sig.
– Kvaliteten på produkterna är uppenbarligen hög efter som det inte går sönder något. Det är till viss del en besvikelse för mig, eftersom jag har väldigt bra betalt för att byta dörrar. Och jag har inte fått ett enda jobb på det, säger Lewén, på skämt.
– Kommunen borde spara pengar på det. Om du sätter vanliga dusch-skärmar, så är de ju trasiga inom ett par år. Då har de slagit sönder dem. Min erfarenhet är att Vetros duschar aldrig går sönder. Det är ingen som gått sönder på sex år, så jag måste ju vänta ytterligare några år för att se när de går sönder.
– Jag måste säga att det är en djävulsk bra produkt vi har tagit fram.

 

 

90px-Vallentuna_vapen.svgFöreträdare för Vallentuna kommuns tekniska kontor bekräftar:

”Vi har inte en enda teknisk reklamation, ett enda fall av vandalism eller en enda skada på fem år. Duscharna är snygga och stiliga”.

BAKGRUND

Vandalism och hårt slitage är tyvärr vanligt i dagens skolor. Barn i skolåldern är livliga och skolorna är ofta överfulla. Men tyvärr finns det en kultur av hänsynslöshet och utåtagerande som tar sig uttryck i förstörelse av inventarier och utrymmen. Det kallas vandalism.

Mindre vandalism på fina saker

Många har uppmärksammat att robusta och påkostade material ofta lämnas i fred. Detta är något som kriminologer vetat länge. Stökiga, vandaliserade och vanskötta utrymmen framkallar otrygghet. Den allmänna uppfattningen är att eleverna tycks ha en viss respekt för fina och trivsamma interiörer. Detta syns på andra former av vandalism. Det är oftare klotter på betong och rivningshus än på kulturbyggnader. På senare år har miljön i skolornas duschutrymmen uppmärksammats. Många elever – särskilt flickor – vågar inte duscha av rädsla för ”smygtittare”.

Smygtittare med kamera

Individer som smygtittar har alltid funnits, men idag har de mobiltelefoner med kameror. Många elever skäms för att visa sig nakna inför andra. Här finns religiösa faktorer, men även dagens högt drivna kroppsideal spelar in. Kan dessa samhällsproblem byggas bort? Nej, självklart inte. Men ett nytt unikt duschsystem förbättrar situationen radikalt. Efter flera år i högstadiemiljö står de som den dagen de levererades. De är så bra, att leverantörerna måste skriva om kontrakten. Det finns nämligen inga pengar att hämta i att reparera dem. För de går inte sönder!

Vetro Duschbås för utsatta skolmiljöer

  • ROBUSTA Stryktålig, men tilltalande konstruktion med glasblock. Beständigt mot slitage och reducerar ljud.
  • RESPEKTINGIVANDE Mindre utsatta för vandalism – upplevs som status!
  • INSYNSSKYDDADE Skyddar eleverna mot oönskad exponering. Eleven kan gå in i duschbåset insvept i handduken, duscha i lugn och ro, gå ut igen utan att exponera kroppen.